Onze geschiedenis

Indosuez Wealth Management is de erfgenaam van meerdere grotere ondernemingen en is in Luxemburg ontstaan uit tal van verhalen, die zijn samengevloeid en ons tot de dag van vandaag vormen. Ze hebben ons in de gelegenheid gesteld om uit te groeien tot een van de grootste vermogensbeheerinstellingen van het land.

EEN OORSPRONKELIJK LUXEMBURGS VERHAAL

In het Groothertogdom ontstaat onze oudste en meest prestigieuze voorouder naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. Na het losser worden van de banden met Duitsland waait er een nieuwe wind in het land, een wind van onafhankelijkheid.

In 1920 bundelen vooraanstaande persoonlijkheden, grondbezitters en invloedrijke mensen zoals professors en artsen – elk afkomstig uit Luxemburg – hun krachten onder leiding van Hubert Loutsch, voormalig premier van het Groothertogdom. Samen richten zij de naamloze verzekerings- en beleggingsvennootschap ‘La Luxembourgeoise ‘op met als doel kapitaal uit het land bijeen te brengen en te beheren om de onafhankelijke economie van het land, dat voortaan soeverein is, te ondersteunen. Indosuez Wealth Management is dus vanaf het begin verbonden met de geschiedenis van het Groothertogdom.

 

VERBONDEN MET DE FINANCIËLE MARKT VAN LUXEMBURG

Zo richten deze pioniers tegelijk de eerste echt Luxemburgse bank en de eerste echt Luxemburgse verzekeringsmaatschappij op. La Luxembourgeoise is verbonden met de hele economische en financiële geschiedenis van het land en speelt met name een rol in de opkomst van Luxemburg als financieel centrum van Europa, een rol die het land kan vervullen dankzij gunstige financiële omstandigheden en politieke stabiliteit.

Nadat de bank- en verzekeringsactiviteiten van elkaar zijn gescheiden overeenkomstig de wet van 1968, worden de bankactiviteiten overgenomen door de Banque du Benelux. Eén van de aandeelhouders van deze bank is de Compagnie Financière de Suez. Deze bank wordt in 1983 uiteindelijk de Banque Indosuez Luxembourg en speelt opnieuw een rol wanneer Luxemburg uitgroeit tot specialist in beheer van beleggingsfondsen en private banking.

De Banque Indosuez en haar groep, waaronder haar Luxemburgse dochteronderneming, sluiten zich in 1996 aan bij de Groep Crédit Agricole: een nieuw hoofdstuk in het verhaal van onze bank.

 

EEN BUNDELING VAN KRACHTEN BINNEN DE GROEP CRÉDIT AGRICOLE

Door de aansluiting van de Banque Indosuez bij de Groep Crédit Agricole konden interne en externe gespecialiseerde teams hun krachten bundelen. Dit resulteerde uiteindelijk in een wereldwijde afdeling voor vermogensbeheer die tegenwoordig onze onderneming vormt.

Onze huidige vestiging is dus niet alleen ontstaan dankzij de geschiedenis die onze onderneming in Luxemburg verankert, maar is tevens het resultaat van de samenvoeging (al meer dan 20 jaar!) van vermogensbeheeractiviteiten die diverse instellingen vanuit Luxemburg uitoefenen.

Onze voorouders zijn onder andere de Christania Bank, een Noorse bank die hier in 1973 werd gevestigd en waarvan we in 1997 de private-bankingactiviteiten overnamen, de Banque de Gestion Privée à Luxemburg die wij in 1999 overnamen en de Banque Colbert, die zich in 1983 in het Groothertogdom vestigde en waarvan we in 2005 het plaatselijk segment overnamen. En niet te vergeten Crédit Lyonnais, sinds 1929 aanwezig in Luxemburg, dat zich in 2003 aan sloot bij de Groep Crédit Agricole : dit resulteerde in het ontstaan van een van de grootste Europese bankgroepen.

In 2005 wordt de toenadering van de activiteiten van beide bankgroepen in het Groothertogdom gerealiseerd binnen Crédit Agricole Luxemburg, hetgeen leidt tot het ontstaan van de solide vestiging die we tegenwoordig kennen.

 

DE GEBOORTE VAN EEN INTERNATIONALE SPECIALIST IN VERMOGENSBEHEER

In 2011 begint de Groep Crédit Agricole al haar vermogensbeheeractiviteiten wereldwijd te groeperen rondom een actieve holding, waarvan de Luxemburgse vestiging in 2012 de dochteronderneming wordt.

Vanaf dit moment kunnen de talenten van alle uitmuntende ondernemingen waarvan wij de trotse erfgenamen zijn, zich ontplooien in een internationaal netwerk van 30 vestigingen onder de naam Indosuez Wealth Management.

Terug naar boven